Goda insikter nr 8
Piteå Science Parks ledningsgrupp är fulltankade med nya idéer och inspiration framåt efter sin resa söderut. Nyhetsbrev nr 8 är ute.
Fulltankade med goda idéer
Inspirationsresa med många intryck
Här uppe i norr pratar vi mycket om allt som händer här, att vår gröna omställning är unik i världen. Och visst är det så, mycket händer här nu, men det gör det på många andra platser också. Vi besökte Köpenhamn, Malmö och Lund för att söka inspiration och goda exempel!
Nikolaj Lubanski gav en intressant presentation av Copenhagen Capacitys arbete.
Copenhagen Capacity
Vår första kontakt, Nikolaj Lubanski, Coo på Copenhagen Capacity, tog emot oss i deras vackra lokaler, en äldre tegelbyggnad mitt i Köpenhamn där flera näringslivsaktörer huserar. Copenhagen Capacity stöttar tillväxten av banbrytande affärsekosystem, allt för att uppfylla visionen att möjliggöra världens omställning till hållbara lösningar.
Nikolaj berättade bland annat om Köpenhamns utveckling de senaste 30 åren. Antalet invånare från utlandet har tex ökat med 121 %, arbetslösheten minskat från 15,5 % till 3 % och turistnätterna ökat från ca 5,5 miljoner per år till 9,5 miljoner. En stark tillväxt.
Copenhagen Capacity är en icke vinstdrivande verksamhet som finansieras av staten och av privata bolag. De arbetar konkret för att skapa 4500 jobb genom dels att stötta investeringar i regionen och att attrahera talanger. Det gör de genom samverkan med Greater Copenhagen Careersoch marknadsföring internationellt.
– Det var intressant att höra hur de jobbade med att rekrytera utländska talanger till regionen. Just deras vinkel att lära företagen stötta nyanställda att komma in i den danska kulturen till skillnad mot att lägga ansvaret på individen.
Mincs lokaler i Malmös nya hamnkvarter, en byggnad som ska rivas eller byggas om.
Minc
Efter en givande dag i Köpenhamn tog vi tåget till Malmö för att träffa Dennis Åström och Sanna Lindberg på MincDär möttes vi av ett ljudligt sorl av ett hundratal frukostminglande entreprenörer och företagare. Vi lyckades pricka in en av Mincs populära mötestillfällen som de återkommande arrangerar i sina lokaler. Denna gång ett frukostmöte där man som entreprenör bland annat kunde pitcha sin idé för ett företag eller investerare.
Minc bildades 2003 och finansieras av Vinnova. Här kan nystartade företag genomföra sin utvecklingsresa genom skräddarsydd coachning och kontorsplatser under allt från 6 till max 36 månader. Förutom coachning får de tillgång till starkt nätverk och stöd att hitta finansiering av investerare.
– Det slår mig än en gång hur viktigt det är att skapa mötestillfällen. Det är genom möten med andra som vi hittar nya vägar framåt. Dialog och samverkan är verkligen ett framgångsrecept och Minc har lyckats skapa intressanta möten som ger resultat på sin mötesplats. Det är inte bara ett ställe att mingla och fika på utan även en mötesplats för att göra affärer. Det var mycket intressant att se och höra hur de jobbar.
Studio Malmö. Byggt av Skanska och ägs och förvaltas nu av Castellum.
Studio Malmö
Apropå mötesplatser besökte vi sedan Studio Malmö. En byggnad i samma moderna och rustade hamnkvarter som Minc, men till skillnad från Minc som har kontrakt i ett hus som mest troligt ska rivas huserar Studion en helt ny fastighet. Yasemin Arhan Modéermöter oss i entrén till denna storstilade mötesplats där drivkraften är att stärka demokratin och belysa klimat- och miljöutmaningar. Här möts olika grupper av människor tex ingenjörer och kulturvetare för att tillsammans kreera nya idéer och lösningar för framtidens hållbara utveckling.
Yasemine är också en av dem som jobbar med The Loop, en spännande satsning i utkanten av Lund som vi tyvärr inte hade möjlighet att besöka denna gång.
Nybyggnationer blandas med historiska byggnader i Malmös tidigare hamnkvarter.
Sista stoppet på vår resa var på Ideon Science Park som just denna dag anordnade ”Innovation day”. Ett välbesökt arrangemang med inspirerande föreläsare. Tack för besöket, Anders G Nilsson!
Förutom att träffa alla trevliga personer som tog emot oss så väl, skapa nya värdefulla kontakter och få den inspiration vi var ute efter var det också roligt och intressant att se hur både Köpenhamn och Malmö jobbat med att skapa nya attraktiva miljöer för företag, restauranger och organisationer på de tidigare så smutsiga och stökiga hamnområdena. Vattennära lägen ska man ta vara på!
Summa summarum en mycket lyckad resa med inspirerande möten och exempel på hur andra jobbar med liknande frågor som vi. Med på resan var Piteå Science Parks ledningsgrupp med Greta Wimander, Johanna Blylod, Andreas Kanon, Roger Norén och Marie Lindgren Berglund.
Stort tack till alla vi besökte!
/ Henrik Bucht, vd Piteå Science Park
Två andra goda och framgångsrika exempel – denna gång fyra driftiga entreprenörer för kulturella och kreativa branscher som alla gått Go Business program.
Den drivna kulturbyggaren Liv Aira. Foto Akvafjäll.
Liv Aira står bakom kulturfestivalen Skájdde och världens första samiska danscenter
En magisk kulturfestival i hjärtat av Sápmi arrangeras i sommar på klipphällarna vid den vackra och vilda Storforsen. Det är dansaren och koreografen Liv Aira som för tredje året i rad är arrangör och konstnärlig ledare för Skájdde, 2022 & 2023 Skájdde – Rika Maja och i år ett helt nytt tema och produktioner på området: Skájdde 2024 – Mässingsringen. Men det räcker inte med det, den drivna kulturbyggaren Liv Aira tar också över Vuollerim 6000, före detta stenåldersmuseet som nu stått tomt i över nio år. Där ska hon skapa världens första samiska danscenter.
Bakom Skájdde står en grupp talangfulla konstnärer och entreprenörer. Liv Aira, grundaren av Invisible People Contemporary Dance Company och skaparen av Låvda – Sápmi screendancefestival, leder projektet. Tillsammans med bland andra den frilansande dansaren Jenny Schinkler och scenpoeten Josefin Şîlan Karlsson, alla tre alumner från Go Business inkubatorprogram, skapar de den fantastiska samiska dans-, cirkus-, poesi-, jojk och musikuppsättningen.
– Storforsen skapar häftig inramning till uppsättningen och bjuder på en spektakulär upplevelse i sig. Det är en fantastisk plats för vår uppsättning och kulturfestival där samisk kultur och tradition förenas i modern scenkonst, säger Liv.
– Liv, Jenny och Josefin är alla tre väldigt drivna och fantastiska kulturentreprenörer med tydliga visioner. Det är så roligt att de hittat varandra och att de tillsammans skapar oförglömliga kulturupplevelser i Norrbotten, säger Andreas Kanon, Go Business.
Nästa stora projekt – Världens första samiska danscenter
Men Skájdde är inte bara en festival – det är också en del av en större vision. Liv Aira avslöjar att de arbetar med att skapa världens första samiska danscenter i Vuollerim, under namnet Jillat, vilket innebär ”tindrandes” på lulesamiska.
– Centret kommer att bli en plats för professionell scenkonst, event och konstnärlig utveckling, och planen är att vi ska öppna i november. Redan nu är vi ute i Sverige och internationellt för att scouta talanger och erbjuda residens, berättar Liv.
Skájdde 2024 – Mässingsringen
I centrum för årets föreställning, Skájdde 2024 – Mässingsringen, står en mamma som söker svar i de djupa skogarna i Sápmi. Genom sin mässingsring och med vägledning från gudinnan Materakka och hennes döttrar, tar hon publiken med på ett äventyr fyllt av dans, jojk, cirkus och musik. Det är en berättelse som inte bara bjuder in till underhållning, utan också till eftertanke och självreflektion.
Festivalen, som har tillstånd för 20 000 besökare, genomförs i år den 19 – 21 juli.
Anastasia och Anders Waara vid sin produktionsanläggning för drycken Sima.
Bröllopet var starten till den norrländska drycken The Original Sima
I samband med sin bröllopsplanering skapade det kreativa paret Anastasia och Anders Waara en alkoholfri dryck som skulle vara uppfriskande och meningsfull för sina gäster. – Vårt bröllop var gnistan som tände vår passion för att dela Sima med världen, säger Anastasia. Hon är en av dem som gått Go Business program och nu växer hennes företag The Original Swedish Sima AB så det knakar.
I hjärtat av Sveriges nordligaste områden blandar Anastasia och Anders Waara tradition med modern hållbarhet och erbjuder en exceptionell dryck som förkroppsligar det rika kulturella arvet från Tornedalen/Finland. Företaget The Original Sima grundades 2022 av Anastasia och Anders Waara och nu tar paret nästa steg.
I mars skapade The Original Sima en produktionsökning från en hemmabaserad 60-liters brygd till en imponerande 1000 liter, tack vare ett partnerskap med Bottenvikens bryggeri i Luleå.
– Nu lanserar vi dessutom vår uppfriskande, alkoholfria brygd i aluminiumburkar med pantsystem vilket känns väldigt bra. Det bidrar till en mer hållbar framtid, samtidigt som vi hedrar de ålderdomliga traditionerna som förts vidare genom generationer, säger Anastasia.
Skapad från ett kärt familjerecept använder The Original Sima endast de färskaste citronerna och russinen, förberedda för hand för att säkerställa oöverträffad kvalitet.
– Vårt engagemang för att bibehålla det traditionella sättet att göra Sima är orubbligt. Från att skala citroner för hand till att noggrant välja ut varje russin, är vi dedikerade att bevara denna del av vårt arv, säger Anders Waara.
Uppkomsten av The Original Sima markerades av en önskan att erbjuda en inkluderande, alkoholfri skål på grundarnas bröllop, vilket reflekterar deras engagemang för tradition och gemenskap.
– Vårt bröllop var gnistan som tände vår passion för att dela Sima med världen. Att erbjuda en dryck som var både uppfriskande och meningsfull för alla våra gäster var viktigt för oss. The Original Sima förkroppsligar denna anda av inklusivitet och tradition, berättar Anastasia.
Många passionerade och drivna entreprenörer i norr har fått stöd i sin utveckling genom de program som Go Business erbjuder. Anastasia Waara är en av dem som nu tar nästa steg i sin affärsidé tillsammans med sin nyblivna make.
– Vi är så glada över att ha fått följa med på Anastasias resa med The Original Sima, så imponerade! Hon är en väldigt driven och kreativ person och vi är så stolta över att ha fått coacha henne, säger Andreas Kanon, verksamhetschef och projektledare Go Business.
_____________________________________________________________________________________
Välkommen sommar! Sköna maj snart slut och vi går in i sommarens första månad. Efterlängtad!
Redaktör: Marie Lindgren Berglund