Lidde sprider ljus och framtidstro över de kreativa näringarna
Han gillar utmaningar och brinner för att skapa nya projekt. Nu har Lars Lidström och Event & Design flyttat till lokaler som öppnar möjligheten att tänka nytt och större. Planen är att skapa en drömfabrik som ska förena enskilda entreprenörer.
– Jag vill att vi ska bli bättre på att samarbeta och nyttja varandra för att bli starka tillsammans.
Med ett stort intresse för teknik började han löda ihop lampor redan som liten. Idag har Lars Lidström, för många mer känd som Lidde, gedigna erfarenheter från eventbranschen efter att ha jobbat med ljusteknik och ljusdesign i hela sitt vuxna liv. Sedan 2006 driver han Event & Design med kontor i Acusticum. Nu har han flyttat företaget från översta våningen till More Medias gamla lokaler på plan ett.
– Redan första dagen när jag fick reda på att den här lokalen skulle bli ledig ringde jag till Piteå Näringsfastigheter och sa att jag ville hyra den, säger Lidde som såg möjligheten att förverkliga en spirande idé.
Drömfabrik med samarbete i fokus
Tanken med de nya generösa kontorsytorna är att hyra ut skrivbordsplatser till enskilda småföretagare och skapa en kreativ nod med en mix av entreprenörer från olika områden inom de kreativa och kulturella näringarna. Utan att avslöja alltför mycket berättar han att det även handlar om att starta ett separat produktionsbolag, en Drömfabrik som blir själva navet i verksamheten.
– Jag vill fylla platserna med verksamheter som kan komplettera varandra och även samarbeta med andra i huset. Tillsammans ska vi kunna ta på oss större uppdrag och uppehålla eller få jobb hit som vi normalt inte kan göra annars.
Han menar att det finns många vinster med att sitta i en kreativ miljö. Det ger möjligheter att utveckla idéer och bygga koncept. Dessutom behövs samverkan för att skapa en attraktiv stad.
– Vi kan inte bara sitta och säga att det inte händer någonting i Piteå, vi måste göra något åt det och arrangera saker tillsammans. Det vinner alla på.
Pilotprojekt i resebranschen
Själv har Lidde många olika typer av uppdrag. Genom åren har han satsat och köpt in teknisk utrustning för att kunna tillgodose alla möjliga behov.
– Om än det handlar om en mässmonter eller en artist på en scen behöver vi det för att kunna göra saker på ett smidigt sätt.
Han beskriver sitt arbete som tidskrävande men ny teknik gör att han inte behöver resa i samma utsträckning som tidigare.
– Mycket av det som jag förut gjorde ute på ställena kan jag göra hemma på kontoret eller i studion idag, säger han och beskriver en bransch i stor förändring.
– Ljus och video går hand i hand och har blivit ett jätteviktigt media, i konserter och alla möjliga sammanhang. Den som inte förstår det får svårt att göra några totallösningar.
Just nu jobbar han bland annat i ett antal pilotprojekt tillsammans med 2Entertain och TUI Nordic som har stora hotellanläggningar med fasta underhållningsscener på semesterorter runt Medelhavet. Uppdraget är att designa det visuella i showerna och se till så att det tekniska fungerar. Under våren har han gjort installationer i Turkiet, Spanien, Grekland och Italien.
– De vill förnya sig och komma med nya grepp som bygger ännu mer omkring det visuella, säger Lidde som idag ger support till elva hotell med bud på många fler nästa år.
Ny utbildning på Framnäs
Uppdrag vid konserter och festivaler förekommer också men inte alls lika ofta som tidigare.
– Jag vill inte vara med om hela den cirkusen längre, jag har levt med den i så många år. Det har varit otroligt kul men är oerhört slitsamt. Däremot kan jag branschen och lär gärna ut den till andra, säger Lidde som menar att det finns ett stort och växande behov av kompetens inom området. Därför har han i samarbete med Framnäs Folkhögskola tagit initiativ till en utbildning för AV-tekniker, Audio and Visual Technician, som riktar sig till personer som vill arbeta professionellt med ljud, ljus och video. Pilotkursen avslutades i april och till hösten drar en ordinarie utbildning igång på Framnäs. Konceptet har hittills visat sig mycket lyckat.
– De får jobb och vi får folk som kan jobba över hela världen. Det behövs nya människor. Och någon som kan ta över när vi åldringar lägger av.
Text och foto: Britta Elfving Persson