Nytt projekt ska få fler att välja solel
Piteå Science Park har i samarbete med RISE, Lundqvist Trävaru, Lindbäcks Bygg, SolTech Energy Sweden samt Högskolan i Gävle beviljats 3 miljoner i stöd från Energimyndigheten för att tillgängliggöra solel på ett enkelt sätt.
– Från tidigare projekt har vi lärt oss att människor ofta tycker att solel känns svårt, komplicerat och att panelerna är fula. Det ska bli jättekul att jobba med att underlätta och göra valet mycket enklare, säger Linnea Rehnberg, innovationsledare på Piteå Science Park.
Projektet kommer ta fram en beräkningsmodell för att mäta solinstrålningen över den 65:e breddgraden. Modellen kommer även verifieras mot faktisk mätdata samt att projektet kommer bygga vidare på det digitala verktyg Lundqvist Trävaru har utvecklat. Ett verktyg där beställaren själv kan bygga och anpassa sitt garage, carport eller fritidshus digitalt och sedan enkelt klicka hem det komplett med bygglovsritningar.
– För att underlätta för köparen så kommer vi lägga in byggnadsintegrerade solpaneler som ett takval. Det blir med andra ord lika enkelt att välja ett solelstak på sitt garage som det är att välja ett plåt- eller tegeltak, berättar Jeanette Petersson, projektledare på RISE. Fördelen med byggnadsintegrerade solpaneler är att de på ett snyggt sätt kan bli en del av taket eller fasaden och samtidigt generera grön, hållbar el, förklarar hon.
Målet för projektet är att minst fem personer beställer en byggnad med solelstak under första året efter lansering av beställningsverktyget samt att identifiera affärsmodeller för byggnadsintegrerade solpaneler för prefabricerade byggnader.