Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Forskningsanläggning blir social mötesplats

Bild på solvåg- en forskningsanläggning, solcellspark och mötesplats i Piteå.

Solvåg är namnet på ett spännande forskningsprojekt i skärningspunkten mellan arkitektur, teknik, energi och design. Förutom att vara storskalig forskningsanläggning för dubbelsidiga solpaneler i kallt klimat, skapar panelerna en grön park och social mötesplats för invånare och besökare i Piteå.

I parken finns 117 dubbelsidiga solcellspaneler som fångar solinstrålning på framsidan och reflekterat ljus på baksidan. Dessa är placerade mot olika väderstreck och med olika lutning mot solen. Syftet är att undersöka vilken placering och verkningsgrad som är mest effektiv. Solstrålningen kan till exempel vara mycket intensiv vintertid då panelerna reflekteras mot snötäcket.

– Kyla och snö är bra för solelproduktionen, det ökar effektiviteten hos panelerna. Inom Piteå Science Park har vi tre typer av solpaneler, fasta, solföljande, och dubbelsidiga. Det är unikt för Piteå att ha tre olika typer av installationer på så liten yta. Det ger oss goda förutsättningar att vidareutveckla solenergibranschen, säger Helena Karlberg, vd för Piteå Science Park.

Solvåg är inte bara en forskningsanläggning. Det har Björn Ekelund, arkitekt och lektor vid Luleå tekniska universitet, sett till. Tillsammans med sitt designteam har han ansvarat för designen av systemet, som har utformats som traditionella solstolar i trä, men istället för tyg sitter där solpaneler. Panelerna är monterade på en träramp som tillgängliggör parken för besökare och gör det möjligt att promenera längs däcket. Innanför panelerna växer en grön park fram som ska bli en social yta för besökare och verksamheter på området.

Projektet är en fortsättning på EnergiFORM, som var en av Piteå Science Parks första satsningar och ett exempel på hur områdena industri och konst kan kombineras för att stärka varandra. Dessutom utgör projektet ett storskaligt försök att skapa större social inkludering vid byggandet av småskalig energiproduktion i urbana miljöer.

Parken ägs av PiteEnergi, det lokala energibolaget som sedan tidigare äger två solcellsparker i Piteå, ett trackingsystem och ett av Sveriges största takmonterade system. Liksom de två andra anläggningarna är Solvåg främst en test- och forskningsanläggning. För den tekniska utformningen och dimensioneringen ansvarar Norut, ett norskt forskningsinstitut som har varit involverade i de tidigare solcellsparkerna och stor erfarenhet av solenergiforskning.

Parken invigdes i augusti 2018 av energiminister Ibrahim Baylan i samband med konferensen Arctic Solar – solel i nordiskt klimat.

 


FAKTA

Projektet genomförs i samarbete mellan PiteEnergi, Norut, Luleå tekniska universitet och Piteå Science Park.

Anläggningen beräknas kosta 1,7 miljoner kronor och ska producera 60 000 – 70 000 kilowattimmar per år.

Palenerna hämtas från Nordamerika och ska placeras på det som liknar solstolar som tillverkas av Uteträ i Arvidsjaur. Stenvalls trä levererar värmebehandlat trä till bygget.

Parken beräknas stå färdig under hösten 2017.